Cykling – læg en rute

Garmin 800 (og senere modeller)

Viser dig fart, stigningsprocent, kørt distance, gennemsnitsfart, klokken, temperatur, kort og meget mere.
Men den er ikke god at planlægge en rute på, og kortet er meget småt. Med mit gamle og slidte syn kniber det med at se kortet i en fornuftig størrelse. Men alt andet er Garmins cykelcomputer fremragende til!

Nordisk korthandel

Når jeg planlægger skal jeg – bl.a. – bruge et fysisk kort! Det giver overblik.
Nordisk Korthandel udgiver en serie cykelkort over hele Danmark i 1:100.000. Kortene er udarbejdet af Jens Erik Larsen fra “De Frie Fugle”.
Fremragende analoge kort at planlægge efter, og køre efter. Et sæt består af et kort og en lille booklet med gennemgang af 10-11 turforslag. Svagheden som praktisk brugsgenstand er velkendt: det er papir, og det skal foldes, og det skal holdes nogenlunde tørt.

De nationale cykelruter i Danmark

… er indtegnet i ovennævnte cykelkort fra Nordisk Korthandel. Men de findes også i digital form – lige til at downloade. Det bedste sted jeg har fundet til download, er “Denmarkbybike”:

denmarkbybike.dk

– har samlet de officielle dansk cykelruter i en meget fin oversigt. Region for region, og til slut for hele Danmark (de nationale cykelruter). Og det rigtig gode er, at hvis du finder en rute du gerne vil bruge, så klikker du på den, og så åbner den sig i Naviki.

Naviki

Naviki er en en app der forvandler din smartphone – eller iPad/tablet – til et glimrende navigationsudstyr til cykelturen. Både den daglige cykeltur, og turene på MTB, racer og turcykel.
App’en fåes både i Google Play og Apples App-store

Naviki er gratis, men med tilkøb i app’en.
Jeg har alt i alt købt for ca. 200 kr.:

  • et offline-kort over Europa,
  • aktiviteter og ruter (så jeg kan planlægge op til 20 ruter),
  • ruter for racercykler (så jeg kan holde mig på asfalt ;-)),
  • navigation sving for sving (navigationspile på skærmen og taleinstruktioner (hvis du fx bruger en øresnegl).

Når du har indstillet Naviki til at du kører på cykel, får du vist dit kort-udsnit med alle former for cykelveje markeret.
Når du vælger at du gerne vil køre fra A til B, lægger Naviki en rute der udnytter cykelstier, cykelruter og cykelegnede veje. Hvis du ikke har markeret andet, tager programmet som udgangspunkt, at du har en almindelig cykel, der også kan tåle at køre på stier, grusveje og lignende.

Ruter i Naviki kan med stor fordel planlægges på din iPad/tablet eller din pc. Ruten gemmer du på “Mit Naviki”, hvorefter du kan åbne den på din smartphone.
Naviki kan også “tracke” en rute du kører.

Hvis du vil udenfor Danmarks grænser på cykel, så kan du bruge Naviki’s Europa-kort. Men der findes selvfølgelig også cykelruter i andre lande, og de er bundet sammen i et netværk af europæiske cykelruter. Se …

De europæiske cykelruter

EuroVelo – The European cycle route network
15 cykelruter på kryds og tværs gennem hele Europa. Fra toppen af Sverige til sydspidsen af Portugal. Fra det vestlige Spanien til Sortehavet.
Ambitionerne fejler ikke noget.
Spændende website. Jeg kan ikke undgå at få gode rejseideer.

Andre ressourcer:

De bedste apps til landevejscykling

Websitet Vores Puls har lavet en gennemgang af gode apps til landevejscykling.

TopoGps

Som det ligger i navnet, er det topografiske kort der er digitaliseret. Som mange af os kender det fra landskabskort i analog form: Høj detailleringsgrad – fx. højdegengivelse, naturtyper, vandløb, søer, veje, jernbaner, bygninger m.m. Informationer som jeg helt klart savner i de “normale” kort på en smartphone.
App’en er gratis.
Og du køber de kort du har brug for i app’en. Fx. Sverige for 29 kr.

Cykelture i Danmark

“Cykelture i Danmark” af Jesper Pørksen og Helle Midtgaard. Forlaget Legind – 2. udg. 2020
Alle cykelruter der er beskrevet i bogen, kan downloades til Naviki.


Et hvilket som helst lokalt turistbureau udgiver cykelkort, der bringer cyklisten rundt til nogle af de højdepunkter i lokalområdet, som turistbureauet formoder har interesse.
Her er det brochurer fra Vordingborg.

Her tænker du på “Cykling – læg en rute”

  1. Pingback: spiraldynamics

Lukket for kommentarer.